Att tänka på när du ska köpa en minigris

Minigrisar är tama och sällskapliga som husdjur, men det är bra att veta att de kräver en del av dig som ägare. Det finns en del saker du bör känna till, innan du köper en minigris. Här ska du få lite tips och råd. 

Det var ”trendigt” att ha minigris under 1980-1990-talet och det verkar som om det är en trend som är på väg tillbaka. En minigris är lätt att dressera och få rumsren, men på samma sätt som för vilket husdjur som helst krävs ett stort ansvar och en del uppoffringar hos ägaren. En minigris lever runt 10-15 år, så att du är beredd på det. Det är bra att vara påläst om grisar innan du köper en!

Saker som är bra att veta

En minigris är inte liten, söt och mini i hela livet. En fullvuxen minigris kan faktiskt väga upp mot 80 kilo, men vanligast är att de ligger på 20-40 kg som fullvuxna.

Minigrisar äter det mesta och är så kallade allätare. Hur mycket mat de äter beror så klart på hur stora de är. Grisen får vare sig bli tjock eller mager.

Det är viktigt att ha gott om plats hemma för grisen att bo på. De kan bo både inomhus och ute. Dock är det viktigt att de får tillgång att undersöka saker med sitt tryne, så som att böka i jorden, vilket den lämpligast gör utomhus för alla inblandades skull.

Grisar är flockdjur och den behöver en hel del sällskap. Den kan inte vara hemma själv alltför länge. Det kan då vara bra att skaffa en griskompis om du behöver åka bort ett par timmar om dagen.

Du bör inte skaffa minigris om du bor i lägenhet, då det kan bli svårt. Om du ändå vill ha det, så måste du söka tillstånd från både grannar och hyresvärd. Även miljöförvaltningen kan behöva kontaktas om du bor i ett tätbebyggt område. Du måste också anmäla grisinnehav till Jordbruksverket.

Var noga med att kolla så din gris är märkt när du lämnar uppfödaren. Märkningen ska göras med antingen öronbricka eller med en tatuering som Jordbruksverket godkänt. Kolla så att du även har en veterinär nära dig med griskunskaper. Du ska också se till att skaffa en försäkring.

8 Jan 2020