Beteende hos minigrisar

I allmänhet är minigrisar som interagerar med och får positiv feedback från människor under de första två månaderna av livet sociala och tycker om att vara med människor. De föredrar att söka fysisk kontakt med människor snarare än att ta emot den, och de litar mer på människor som sitter på huk istället för att stå. De gillar inte att vara fasthållna och kommer att kämpa och skrika högt när man försöker hålla fast. De drar sig ofta för främlingar och för människor som bär hattar eller handskar, och de uttrycker vanligtvis sitt humör – oavsett om de är glada, arga eller aggressiva – genom att vifta på svansen.

Grisar som hålls med andra grisar skapar vanligtvis en social hierarki, där vissa är dominerande och andra undergivna. Hierarki i den sociala strukturen är generellt relaterad till kroppsstorlek och tillväxthastighet; kön är en mindre viktig faktor, där vissa honor (suggor) uppträder mer aggressivt än hanar (galtar). Det är inte ovanligt att slåss bland grisar som hålls tillsammans, särskilt om de är överfulla eller utfodras tillsammans.

Liksom människor har de vanligtvis en daglig rutin. Minigrisars dagliga rutin innebär att äta, dricka, eliminera, umgås, sova och gräva. De är generellt mer aktiva på morgonen och kvällen och sover ofta under dagen. Inomhusgrisar sover cirka 50 % av tiden. Särskilt under varmt väder tenderar grisar att vara mindre aktiva på dagen och mer aktiva på natten.

Vilken typ av leksaker kan jag ge min gris?

Grisar är mycket intelligenta och behöver miljöberikning, eller så kan de bli uttråkade och destruktiva. Grisar föredrar i allmänhet tunga, hållbara föremål att skjuta runt som däck, cementblock, stora stenar, höbalar, stora halmhögar och järnkedjor. De gillar också mjuka, sega föremål som läder och hamparep. Trots sitt namn föredrar de att leka med rena föremål framför smutsiga. De älskar att leta efter mat inom leksaker; en bowlingklot fylld med grisfoder är en fantastisk leksak för en husdjursgris.

Målade föremål som är belagda med potentiellt giftiga kemikalier, såväl som föremål gjorda av tyg, trä, plast, mjukt gummi eller snöre, bör undvikas, eftersom de lätt kan förtäras och orsaka gastrointestinala obstruktioner.

Sällskapsgrisar som inte är försedda med lämplig miljöberikning eller som inte socialiseras tidigt i livet kan utveckla stereotypa beteenden, inklusive pacing, stirrande, överdrivet drickande, slå i väggar, dregla, gnugga överdrivet mycket på saker och upprepad slickning av eller tugga på föremål, särskilt metall och rep. Dessa beteenden kan elimineras genom att tillhandahålla lämplig miljöstimulering, inklusive födosöksleksaker, och genom att tillhandahålla ytterligare mat.

Vad är rotning?

Rotning är det naturliga beteende alla grisar utför genom att gräva i jord och tugga på gräs. Helst ska grisar få rota sig ute i obehandlad gräsmatta. Om de inte får tillgång till ett område för att rota kan de gräva upp golv, mattor eller väggar i ditt hem och tugga upp krukväxter.

Grisar som hålls i lägenheter utan tillgång till säker uteplats kan erbjudas en liten, tung plaskdamm i plast med sidan utskuren för en dörröppning, fylld med stenar och strimlat papper som de säkert kan gräva i. Att erbjuda grisar hö eller mata dem utomhus kan minska deras lust att rota, men de flesta kommer att fortsätta att utföra detta beteende.

Vad kan orsaka aggressivt beteende hos husdjursgrisar?

Förutom aggression mellan grisar på grund av social hierarki i hushåll med flera grisar, kan sällskapsgrisar plötsligt bli aggressiva som svar på förändringar inom ett hushåll. Förändringar kan innefatta en förändring av schema, introduktion av nya husdjur och människor, och obehag från sjukdom. Grisar kan bli aggressiva mot vissa människor, mot alla män, alla kvinnor eller alla barn, och de kan försöka attackera även om de är oprovocerade. Om din gris visar denna typ av beteende, sök hjälp av en griskunnig veterinär omedelbart.

12 Jun 2023