Hantering och träning av minigris

När du får hem din gris är den förhoppningsvis hanterad av uppfödaren. Det gör att den är van vid människor. Dock känner den inte dig eller din familj, så det är bra att hantera den mycket så att den lär känna er alla och känner att den ingår i er familj. Mycket närkontakt är bra. 

Eftersom att grisar inte naturligt lyfts upp av sina mammor så är den inte van vid det. Det får du själv vänja den vid, så att den accepterar det. Lyft i korta stunder, beröm med smek och klappar. Den kommer att skrika i början och vara rädd, så det gäller att våga. Den kommer att lära sig att det inte är farligt. 

Ta med grisen i bilen redan som kulting. Det är bra att den lär sig att transporteras, så att du kan ta med den till vänner eller till veterinären. I början kan du ha en  kattbur som du kan sätta fast i bältet i baksätet eller i lastutrymmet på din kombibil. Efter hand som grisen växer byter du ut kattburen mot en transportbur för hundar.

Konster och trick

Det går alldeles utmärkt att lära grisen konster och trick. Det vanligaste att börja med är sitt. Men det går även att träna in andra kommandon som dansa, stanna, vacker tass, ligg, puss, hoppa med mera. Det gäller dock att ha tålamod och träna ofta!

 

18 Feb 2020